Zobrať nobl paničku do menzy - to svedčí o úrovni autorky. Ako sa hovorí: Kto chce s vlkmi byť, musí s nimi vyť... Alebo : Vrana k vrane sadá.... Nikdy by som nezobral paničku (to je jedno či cudzinku alebo Slovenku) na vlašský šalát a kofolu. Autorka nemá skúsenosti s diétnymi paničkami, ktoré jedia len syr a pijú minerálky? Už pri pomyslení na mastné jedlo ich naťahuje? Ešte si viem predstaviť - aj to len niektoré akože otrlé - že by vedeli zjesť šunku v aspiku. Pre niektoré je aj ten aspik - bŕŕŕ. Chladný je ako psí čumák a bez chuti. No holt, s paničkami je to blbé - a to je jedno či sú od nás alebo s cudziny...
Na druhej strane - ani ja nemám nejakú pasiu v jedení husacej pečeni, a v Maďarsku to propagujú ako nejakú delikatesu. Keď si predstavím ako tú hus NASILU štopkali kukuricou, až jej celá pečeň nenávratne zdegenerovala na akúsi mastnú masu - no neviem, neviem... Okrem toho keď tá pečeň je podávaná v tuku - mastná bomba jak šľak...
Ani sa nedivím, že vďaka celkovo mastnej strave sa Maďarsko, Slovensko, Česko radia ku krajinám s najvyšším výskytom srdcových ochorení a infarktov + rakovina....
Vivat uzené - ku příkladu takové špekáčky, utopence - to jó, každej čech toho spořáda hodně
O úrovni čitateľa svedčí zase komentár - dočítam a hneď som zabudol súvislosti! Autorka nikam šéfku nebrala, a zrejme ani nemala na starosti organizovanie obeda. Šéfka išla na obed po obchodnom jednaní tam, kam ostatní : "Keď nastal čas obeda, prítomní sa zdvihli od hrubých zmlúv a napochodovali do jedálne. Vyhladla aj šéfka z Londýna. V kantíne pokrčila nosom .... "
Ešte raz reading with compehension - čo objednala sama autorka: 1. Z Bruselu k nám do firmy zavítala vzácna návšteva.....Zarezervovala som VIP salónik a pred pontónom netrpezlivo prešľapovala z nohy na nohu.... Okrem šumivého moku som objednala aj kofolu. „Most popular non-alcoholic drink in Slovakia!“ oznámila som slávnostne. 2. Na záver som im v bufete objednala vychladený devínsky ríbezlák.....
Čo neobjednala autorka, ale o čom píše akože s údivom: 3. Do jedného slovenského mesta raz pricestovala NAŠA šéfka z Londýna. .... Jej prítomnosť sa vyžadovala počas uzavretia dôležitej transakcie. Rokovania boli dlhé a úmorné. Keď nastal čas obeda, prítomní sa zdvihli od hrubých zmlúv a napochodovali do jedálne. Vyhladla aj šéfka z Londýna. V kantíne pokrčila nosom...... Takže záverom - dotyční predstavitelia "Fabriky" si naozaj mysleli, že panička si dá šošovicový prívarok s údeninou alebo vyprážaný syr????? Keď príde šéfka s Londýna - nevedia objednať na tú príležitosť nejaký stôl v reštaurácii?????
Ešte raz zopakujem - Nikdy by som nezobral paničku, paničky, rozmaznaných manažérov (to je jedno či cudzincov alebo zo Slovenska) na vlašský šalát a kofolu.
ja neviem. pracujem so zahraničnými kolegami a aj vysoko postavenými ľu´dmi. Zatiaľ som sa nestretol so sedliackym správaním z ich strany v prípade našej gastronomie. Ľudia čo cestujú často, sú totiž zvyknutí na rôzne kuchyne. apropos viete čo je pomerne populárne v španielsku: salat rosso, patatas bravas (všetko s majonézou) alebo krokety (vyprážaný sysr)... ale aj - držky - niečo na spôsob nášho perkeltu
Pane, husi ako stahovave vtaky sa same od seba pchaju na jesen, aby pekne stucneli a mali tak zasobu na tazky let do teplych krajin. Tie velmi netreba stopat. Stope sa len preto, aby sa tento proces urychlil a vtakom to sice ciastocne vadi ale nevygrcaju to, pretoze zas az tak nie.
a ja som na vlastne oci s americkym priatelom na chutnavke ribezlaku po vystupe na Devin zazil, ako stanok skoro cely vykupili francuzsky turisti, ktori kvoli tomu pozdrzali svoj autobus, z navstev cudzincov beriem na Devin tych, ktori maju radi historiu a kazdemu sa tam pacilo... samozrejme, na Devin beriem hlavne tych, co maju radi historiu a prirodu, restiky s dobrym jedlo (a dokonca aj vyvarovne) sa najdu uz aj u nas, len treba hladat... A ano, Britania je plna olivovych stromov a rukolovych poli, tym sa napchavaju vsetci Briti uz od narodenia,! Treska a vlasak su ina kapitola a ina kapitola by si bola aj ty, ak by si ich ponukala vysokemu manazmentu z cudziny. Suma sumarum, trapna snaha, ale zrejme aspon ze ty vies, co si tym clankom chcela povedat.
Ja som jednoduchý človek a mám rád tresku i kofolu. Ale velmi sa nečudujem, že človeka zvyknutého na čerstvé morské ryby či morské plody a výberové francúzske vína úplne neohúria "vychytávky" ako rozmrazená treska utopená v majonéze či ríbezlové čučo. Manazerom z cudziny by som to asi neponukal.
Moja znalosť a odbornosť v oblasti "čuča" pochádza ešte z 90-tych rokov minulého storočia, keď som na gymku konzumoval lahodné dezertné ovocné víno značky Sandberg (alebo Samberg, ktovie), ktoré sa podla návodu podávalo hlavne k pečenému hovadziemu a rybám, my sme ho vsak skor konzumovali s vodkou, rohypnolom, durmanom, gandžou a ibuprofenom, prípadne s nejakým práškom, ktorý jeden známy, ktorý chodil na chemickú priemyslovku, extrahoval z nejakej antikoncepcie a tvrdil o ňom, že je super.
Po absolvovaní predmetného elitného vzdelávacieho inštútu sa moja skúsenosť so slovenskými dezertnými ovocnými vínami na dlhšiu dobu bohužial prerušila, mimo iné i v dosledku štúdia a práce v zahraničí.
Avšak počas jednej návštevy v Braaatyyyskeee sa mi dostalo tej cti a bolo mi ponúknuté nejaké podobne drahé ríbezlové čučo, ako je to pod tvojim linkom. Pri grcní som nad záchodovou misou s láskou spomínal na staré dobré dezertné ovocné víno za 30 Sk za 1,5 litu, pivo Brigita desinku a cigarety kusovky...
Pokial sa niečo na Slovensku nezmenilo, tak čočom sa rozumie každé ovocné víno, i to za 15 EUR za flasku.
si spominam, ked nasa akcna "managerka" zobrala francuzkych sefov na obed do nedalekej "nobl francuzskej" restauracie, kedze im ponuka v kantine nevyhovovala. dodnes sa s kolegovcami rehoceme, ake oci gulali, ked im obsluha doniesla objednanu minestrone - s mastnou klobasou :), asi slovenske vylepsenie originalu.
Ja som podobne nevediaci zobral Talianov do vtedy jedinej talianskej restauracie v BA - Perugie. Nazvy v jedalnom listku honosne, parada a vysledok - sialeny trapas. Taliani to s ich temperamentom povazovali za priam urazku ich narodnej kuchyne aj ich osobne. Objednat drahe vino som si uz ani netrufol. Odtiahol som ich napkon do pivarne pod Bastou nech sa tam vyrozpravaju a pomohlo to...
Hej,
Blahoželám
Nikdy by som nezobral paničku (to je jedno či cudzinku alebo Slovenku) na vlašský šalát a kofolu. Autorka nemá skúsenosti s diétnymi paničkami, ktoré jedia len syr a pijú minerálky? Už pri pomyslení na mastné jedlo ich naťahuje? Ešte si viem predstaviť - aj to len niektoré akože otrlé - že by vedeli zjesť šunku v aspiku. Pre niektoré je aj ten aspik - bŕŕŕ. Chladný je ako psí čumák a bez chuti.
No holt, s paničkami je to blbé - a to je jedno či sú od nás alebo s cudziny...
Na druhej strane - ani ja nemám nejakú pasiu v jedení husacej pečeni, a v Maďarsku to propagujú ako nejakú delikatesu. Keď si predstavím ako tú hus NASILU štopkali kukuricou, až jej celá pečeň nenávratne zdegenerovala na akúsi mastnú masu - no neviem, neviem... Okrem toho keď tá pečeň je podávaná v tuku - mastná bomba jak šľak...
Ani sa nedivím, že vďaka celkovo mastnej strave sa Maďarsko, Slovensko, Česko radia ku krajinám s najvyšším výskytom srdcových ochorení a infarktov + rakovina....
Vivat uzené - ku příkladu takové špekáčky, utopence - to jó, každej čech toho spořáda hodně
V päťdesiatich rokoch?
Čiže tá ryba mala 50, či ten čo ju vymyslel mal 50 rokov?
čo objednala autorka...
1. Z Bruselu k nám do firmy zavítala vzácna návšteva.....Zarezervovala som VIP salónik a pred pontónom netrpezlivo prešľapovala z nohy na nohu.... Okrem šumivého moku som objednala aj kofolu.
„Most popular non-alcoholic drink in Slovakia!“ oznámila som slávnostne.
2. Na záver som im v bufete objednala vychladený devínsky ríbezlák.....
Čo neobjednala autorka, ale o čom píše akože s údivom:
3. Do jedného slovenského mesta raz pricestovala NAŠA šéfka z Londýna. .... Jej prítomnosť sa vyžadovala počas uzavretia dôležitej transakcie. Rokovania boli dlhé a úmorné. Keď nastal čas obeda, prítomní sa zdvihli od hrubých zmlúv a napochodovali do jedálne. Vyhladla aj šéfka z Londýna. V kantíne pokrčila nosom......
Takže záverom - dotyční predstavitelia "Fabriky" si naozaj mysleli, že panička si dá šošovicový prívarok s údeninou alebo vyprážaný syr????? Keď príde šéfka s Londýna - nevedia objednať na tú príležitosť nejaký stôl v reštaurácii?????
Ešte raz zopakujem - Nikdy by som nezobral paničku, paničky, rozmaznaných manažérov (to je jedno či cudzincov alebo zo Slovenska) na vlašský šalát a kofolu.
apropos viete čo je pomerne populárne v španielsku: salat rosso, patatas bravas (všetko s majonézou) alebo krokety (vyprážaný sysr)...
ale aj - držky - niečo na spôsob nášho perkeltu
ja som autorku nepochopil