Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Služby na Slovensku zhrniem takto: Nedá sa (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 > >>

Hodnoť

každá mincamá dve strany

Po 16 hodínách driny v reštike chce ísť každý domov a kašle na to, že ešte jedna runda a pod. Lebo napríklad, tomu čašníkovi môže ísť naozaj posledný autobus, vlak, ráno pravdepodobne vstáva o 8 aby o 10 už bol znova v práci. V reále je to tak, že zavrie o polnoci, minimálne pol hodka na záverečné veci, hodina cesta domov a je 01:30. Vstáva ráno o 8:00 aby bol v práci na 9:30, o desiatej otvára. Je na nohách aj s cestou 17hodín, spí 6,5 hodiny a ak je víkend opakuje si to ešte dvakrát. Poznám ľudí, čo za víkend odrobia 45 hodín, to je skoro týždenný časový fond, ale víkendy, nočné, sviatky. Čašník nie je výnimkou ked mesačne drobí 220 a viac hodín. Vôbec sa nedivím nikomu kto vyhodí ľudí, čo chcú 30 minút pred záverečnou jesť. Sorry, pol hodiny trvá len objednávka s prípravou, oni nemôžu vedieť, či im tam nezostanete dalšiu hodinu, ledo teta a malá terka majú na polievku čas 40minút. Ked som naposledy robiľ čašníka, tak mesačne zhruba 200 hodín, od 8 do polnoci, úderom polnoci padla, koľkokrát s jedným jedlom denne - nebol čas. Komunikácia v x jazykoch s x národnosťami a všetkým vo všetkom vyhovieť. Od toho sme tam aj boli, ale o polnoci sa šlo domov. Nebola výnimka cez deň nabehať 30km - odmerané !
 

 

To je pohlad casnika.
Pohlad mna ako hosta je: To nie je moj problem. Ak je podnik otvoreny 16 hodin tak cakam ze kedykolvek pocas tych 16 hodin dostanem rovnake sluzby. Ak jeden casnik nestiha, zamestnajte dalsieho. Ak nechcete ostavat v praci dlhsie, nalepte na dvere oznam "Jedlo podavame len do XX:00, napoje len do YY:00".

Ja sice nepracujem v restauracii ale "za pocitacom" ale uz sa mi stalo ze som v praci bol dlhsie aj o hodinu a nevidim to ako dovod byt na zakaznika hnusny ako keby mi zjedol veceru.

Autorka ma pravdu, su dve otazky na ktore dokaze odpovedat kazdy Slovak: preco sa to neda a kto za to moze.
Som rad ze som sa odstahoval. Navzdy.
 

 

Tak pokial viem v restauraciach existuje nieco ako last order, aj v zahranici. Ak si ty zostal v praci o hodinu dlhsie tak preto, ze sa ti to v konecnom dosledku vrati, bud uvidis rozdiel na vyplatnej paske alebo v inej forme. Ale casnik dostane extra 5 Eur sprepitne ale musi dat 15 za taxika lebo zmeska posledny autobus, tiez by som sa nato vykaslala.
 

 

A to je ta typicka slovenska kratkozrakost - "Co sa mi nevyplati do hodiny, to nespravim". Tak potom vsetky sluzby vyzeraju, kazdy by chcel zarobit co najviac a co najrychlejsie a ci sa ten zakaznik este vrati alebo ne je kazdemu jedno.
Napadlo ta ze ak bude mat dobru skusenost, moze si na to spomenut o pol roka ked bude jeho otec oslavovat sestdesiatku a nedostanes sprepitne 5 eur ale 50?
Skuste niekedy rozmyslat aj dalej nez do najblizsej vyplaty...
 

 

Klasický arogantný zakomplexovanec, čo si myslí, že keď si prišiel minúť peniaze, tak sa majú všetci z neho po**ať, lebo on je king ... Úplne sa podpisujem pod to, čo píše bruuno. Keď raz máme zavretú kuchyňu, tak proste máme zavretú kuchyňu. Tiež som mala šéfa, čo sa išiel poskladať pre zákazníkov a nás zdieral, a keď prišli zákazníci 5 minút pred záverečnou, tak nás prinútil robiť, zavolal kuchárov, čo boli už doma!, nech idú variť. Že robili každý deň 12 hodín, nikoho nezaujímalo ... Že ja som nestihla nočný bus, lebo zákazníci boli hodinu a pol po záverečnej, musela som čakať do druhej v noci na nočák, a o siedmej už som mala byť v škole, to je v pohodeeeee, veď čo, páni nafúkaní majstri sveta prišli a my im musíme ruky-nohy bozkávať. Jasné, Slovák, čo ti dá sprepitné 50 eur, fantasmagória na entú, díky za pobavenie, už tých 5 eur je pekné sci-fi, vysoké sprepitné nechávajú zahraniční (okrem moslimov, tí zásadne nikdy), ale Slovák ti hodí 20 centov a tvári sa ako spasiteľ sveta. Keď raz dovolíš zákazníkom s tebou takto zametať, budú ti to robiť pravidelne, toť moja skúsenosť, a platiť si za taxík, ktorý ma stojí 8 eur, a moja výplata je 2 eurá na hodinu, a pravidelne, nie, nevyplatí sa mi to ani náhodou ... Samozrejmosťou je, že po sebe zanechajú taký bordel, že ešte ďalšiu hodinu dávaš dokopy reštiku. Kultúra stolovania je neznámy pojem, ešte si teba arogantne zavolajú, že im máš prísť utrieť každú kvapku, čo podžabali ("a ešte tu je kvapka, a tu, a tu") ... Samozrejmosťou je klamanie (niektorí zákazníci prišli na to, že šéf bol prehnane servilný), že si objednali niečo iné (neobjednali), čo bolo drahšie (objednali si napr. kuracie jedlo, a následne tvrdili, že si objednali jahňacie - sakra pekný cenový rozdiel), a šéf im ako kompenzáciu dal obe jedlá zadarmo (to, čo si reálne objednali a to, čo tvrdili, že si objednali, čo sme im museli dorobiť). Stávalo sa to úplne pravidelne a väčšinou u tých istých zákazníkov. Takisto nesmie chýbať dožadovanie sa obedňajšieho menu hodinu po skončení menu a robenie scén a vyhrážok, dožadovanie sa nezmyselných úprav jedla, dokonca jedál, ktoré sme absolútne nemali, snaha ventilovať si frustráciu na čašníkov a škodoradostne sa pozerať, koľko si čašník nechá pľuť do tváre, len aby sa scéne vyhol, vrieskanie pre absolútne nezmysly (napr. lebo som chcela odniesť prázdne taniere zo stola, prosím pekne, nedotkla som sa ich, len sa spýtala, či smiem, ženská po mne začala vrieskať, že čo je to za deb***zmus, že tanierov sa môžem dotknúť až po tom, čo zákazník odíde). Behala som ako fretka, sama ako jediná čašníčka, barmanka a pokladníčka zároveň, bežne som nemala čas sa ani napiť, o jedle som väčšinou len snívala, veď vymožiteľnosť práv je na SVK neznámy pojem, bola som rada, že vôbec brigádu mám, a do toho si chodili mnohí ventilovať frustráciu do reštiky, lebo na chvíľu oni boli páni, a nie zdieraní, tak si to museli pekne užiť dosýtosti. A neopováž sa neusmievať, nebyť príjemná, a nikomu neodporovať, aj keď vyslovene oj**áva, schválne zdržuje, obťažuje, atď., inak ti to šéf zráta (doslova). Slováci sú proste príšerní zákazníci, ktorí zneužívajú, čo môžu (česť normálnym výnimkam!), a tú istú skúsenosť počúvam aj od iných, čo robili čašníkov, najmä tých, čo robili aj v zahraničí ... A tento blog je toho pekným príkladom. Mňa tie 3 eurá navyše nespasia, ale 3 hodiny spánku navyše áno ...
 

 

Ach jaj, vidiet ze mentalitou stale patrite kamsi na step do Azie.
Ano moja, zakaznik je king pretoze bez jeho penazi by si nemala ani tie pos*ane 2 eura na hodinu. Ak ti pracovne podmienky nevyhovuju, daj vypoved a najdi si nieco lepsie (za 2 eura by som ani nevstal z postele).
Ak mate nevychovanych hosti, zjavne ich niecim pritahujete, ono to tak zvycajne byva ze aky podnik, taka klientela.
Co sa tyka mna, na Slovensku som maximalne sprepitne nechal cca 4 eura a to som mal jedno hlavne jedlo a pivo (aj ked je pravda ze som nasledne cestoval do statu kde sa eurom neplatilo tak sa mi so sebou nechcelo brat drobne) takze ak ti pride slusna rodina na narodeninovu oslavu a stravi tam hodin, viem si predstavit ze ti tu patdesiatku necha - samozrejme ak si ju zasluzis a nebudes protivna ako keby si mala sklenu vatu v p*ci.

A ked chcete mat zavretu kuchynu tak to mate niekde napisat aby vam tam ludia neliezli a nasli si nieco co je otvorene dlhsie.
 

 

Neviem ci som si viac sadla na zadok z tych styroch Eur alebo z toho, ze niekto s mentalitou vidlaka a slovnikom pohonica si mysli, ze niekto iny patri na step.
 

 

Ty na skole asi matiku nemas, že? ;D
Styri eura su peniaze ktore casnicka zarobi za dve hodiny, keby ti podobne sprepitne daval kazdy komu prinesies jeden tanier a jeden pohar tak vyplatu od sefa ani nepotrebujes.
Ale to by nebolo Slovensko keby sa namiesto toho kazdy na zakaznika nepozeral ako na otravny hmyz a nasledne nenadaval ze zarobi *****
Moja posledna skusenost so slovenskou restauraciou, hlavna stanica v Bratislave.
Casnicka pride, bez slova polozi jedalny listok na stol. Ked ho docitam a zatvorim, vobec si ma nevsima, musim ju zavolat. Na jedlo cakam asi pol hodiny, casnicka nic, ziadne "Prepacte, trva nam to dlhsie, date si medzitym nejake predjedlo?" (Este by jej to zvysilo trzbu), ignoracia. Jedlo prinesie znovu bez slova, uz som myslel ze to je nejaka chranena restauracia kde zamestnavaju hluchonemych. Prist pocas jedla a opytat sa ci je vsetko v poriadku ju ani nenapadne - na zapade je to standard. Dojem, bez slova mi odnesie tanier. Opytat sa ci chcem dezert? Naco, praca navyse a svoje dve eura na hodinu aj tak dostane. Hovorim jej ze zaplatim, bez slova prinesie ucet, polozi ho na stol. Uistujem sa ze jej nedavam ani cent navyse, odchadzam. Casnicka znovu ticho, "Dovidenia" ju asi doma neucili.
A to je miesto ktore mnohym cestujucim vytvori prvy dojem z krajiny. Vitajte na Slovensku.
 

 

Tak fakt neviem kto je tu blby. Ked ta casnicka ignorovala mal si sa otocit na pate a odist.Ty, kozmopolitny narocny zakaznik si si namiesto toho objednal, pol hodiny bez slova cakal kym ti prinesu jedlo a ani si sa nestazoval. No, lina huba, hotove nestesti, co ine ti mam nato povedat? Asi mas pravdu, aky podnik taka klientela..
 

 

Blba je casnicka pretoze ak sa jej tak otoci kazdy, moze tu restauraciu zatvorit.
Btw ocakavanie ze mi casnicka pozdravi nepovazujem za prejav narocneho zakaznika, ak ty ano tak je to na Slovensku este horsie nez som si myslel...
 

 

Milujem vas, vsetkych co ste sa odstahovali. Navzdy. Ale stale chodite na slovenske weby vypisovat aki ste radi ze ste sa odstahovali. NAVZDY.
 

 

sice som si povedal, ze na teba uz reagovat nebudem ale neda mi:

milujem tieto 'ak ste sa odstahovali, nelezte na nase veby' argumenty.
ja drzim palce kazdemu jednemu komu sa podarilo odist.
a ak uz je teda niekto v tom zahranici nestastny, to nestastie je stale stravitelnejsie nez doma.
pretoze jeden to slovenkse provincne myslenie nezmeni. (cest vinimkam, ktore su pravdepodobne tiez uz v zahranici)
 

 

Ale ved ja nehovorim, ze "nelezte na nase veby ak ste sa odstahovali". Ale ti co sem pisu komentare v zmysle: odstahoval som sa zo Slovenska a som taak rad, ze som konecne prec z tej diery kde nic nefunguje, tu kde som ide vsetko ako na dratku a uz nikdy sa na Slovensko nevratim, tak sa ponuka otazka ze, hej kamarat, ak ti je tam tak dobre a uz so Slovenskom nechces mat NAVZDY nic spolocne, preco ta to stale nuti chodit na slovenske forum? Aby si si v zmysle svojej slovenskej natury pekne ponadaval, aby si to tym co tu zostali natrel ako sa mas super alebo preco? Kludne si sem chod, pis, kritizuj, porovnavaj, ale ak si sa rozhodol, ze si zo Slovenskom navzdy skoncoval, naco sa stale obzerat cez plece a chodit sem vylievat si zlc? Ak sa rozides s frajerom, tiez mu budes kazdy den telefonovat a hovorit mu aky si rad, ze uz nie ste spolu?
Vies, ja som sa tiez odstahovala ale bez pocitu krivdy, ze mi Slovensko nejako ublizilo, tak to asi beriem inak. Ak si nestastny osobne si myslim, ze je uplne jedno kde si, rovnako ako ked si stastny nezalezi, kde na zemeguli sa prave nachadzas. Ale potom su povahy co nikdy nebudu stastne lebo maju radi pocit, ze im niekto ublizil, ze im svet (Slovensko) nieco dlzi, proste mentalita obete.
 

 

uff toto je na dlho.
kde mam to strikovanie...
 

 

Na dlho asi nie, ked si si ma uz aj tak dal na blacklist...
 

 

praveze nedal...
 
Hodnoť

ale

teraz sa mi vybavila jedna historka, ešte z mladosti. stôl na terase, v tatrách, rodinka usadená čo najdalej samozrelme, a dve kávy. Všetko to bude. Áno dakujem. Donesiem kávy, prepáčte ja som zabudla, ešte jeden cukor môžem. Donesiem cukor. Máte poplník. Položím na stol. Ešte vás poprosím colu. Bude to naozaj všetko ? Áno určite. Donesiem kolu a to teľa tresne - ja si dám teda tiež kolu. Viete čo ??? - choďte do pi vni či .
Že ako sa to s ním bavím, hovorím ako s ko vni kotom čo nevie čo chce. Bolo vidieť, že ma chce udrieť, hovorím dvihni a zlomím ti ju. Hodil na stôl 5000, vravím nemám nazad, ponaťahovali sme sa nakoniec vytiahol 200. A po takomto provokatérovi sa dalších 16 hodín usmievaj. A navečer skupinka čechov účet asi za 10 000, 30ich bolo, a že každý zvlášť bude platiť. Čo ??? No, každý zvlásť, objednávali piate cez deviate, asi v poloviči, po zhruba 20 minútach, že nech si pridám, ide im zubačka. Pridať nešlo kasa to nemala šancu zvládnuť - do toho karty, hotovosť, CZK. Holt ako sa do hory volá taký čašník vybehne :)
 

presne o tebe a tebe podobných

je tento blog :)
 

nezažil si

neprešiel si si tým tak do toho nekecaj. Ta rodinka v tatrách boli jediný, čo som za ten čas takto nahlas a verejne poslal do páčka. Češi sú jednoducho nezvládnuteľní, boli, ktovie čo sa za ten čas zmenilo. Ale bolo to doslova, ako keby si grupa 30 ľudí nechala nablokovať celý košík v tescu, a na konci sa ohlásia prvou vetou : já zaplaim pivo a salám ! Inak, v čechách som s tým nemal taký problém s čechmi čo sa týka delenia účtov ako v tatrách. Čo tam predvádzali bolo na neuverenie. Keď mi ale povieš ako by si rozdelil stol 6 ľudí, 4 dospelý a dve deti, lebo od začiatku si vedel, že budú platiť zvlášť, na dva účty, tak si dobrý. Ja som ho rozdelil, muž, dieťa, žena na ľavej muž žena dieťa na pravej strane - presne v tomto poradí sedeli. Donesiem účet - panééé, my jsme pačinky neměli, my jsme měli sýr. Ich vlastné deti sedeli oproti sebe, ale nie medzi vlastnými rodičmi - to som mal ako veštec asi vedieť. Samozrejme ten zlý som bol ja, že mi to nedosšlo. Aby toho nebolo málo, jedny platili kartou, druhý cash, no a ten rozdiel, že ja mám prehodiť. Áno, jasné :)
 

nazažil som,

lebo som sa dobre učil a nemusel robiť čašníka...

keby som bol ja medzi tou rodinkou, tak si tam dodnes zbieraš zuby...

takí ako ty nám robia iba hanbu.....a ešte sa tu s tým vystatuješ....
 

1 2 3 4 5 > >>

Najčítanejšie


  1. Martin Ondráš: Prvý minister novej vlády o ktorého sa zaujíma generálna prokuratúra 3 550
  2. Michal Porubän: Senzácia : O poslanca Ľuboša Blahu prejavil záujem Oxford,Harvard a aj Princeton ! 1 471
  3. Matúš Suby: Praktiky košickej chobotnice časť druhá- Keď je udavačstvo eufenizmom 424
  4. Peter Slamenik: Cibuľkovej manžel je ako Columbova žena 112
  5. Ján Šeďo: Sulík vyhlásil vojnu občanovi Slávikovi - konečne ! 104
  6. Martin Greguš: Ľuboš Blaha, etický kódex a jeho koniec na APZ. Správal sa s dôstojnosťou k verejnosti? 97
  7. Michal Šimečka: Dedičstvo Fica a Pellegriniho - sme poslední v EÚ 93
  8. Miroslav Lukáč: Fico riadil SMER ako hadiu farmu. Iba nerozoznal hada od hadice. Jedovatých od škrtičov. 88
  9. Július Kovács: Dúhový Peter pokračovateľ Mečiara a Fica želaný oligarchami. 78
  10. Karolína Olšavská: Keď si rodič prostredníctvom detí plní svoje sny alebo Ako zasiať v deťoch zlo 78

Rebríčky článkov


  1. Vladimír Bohm: Zrušenie Trampových profilov urýchľuje koniec sociálnych sietí
  2. Dušan Seberíni: Nehádžte perly pod svine. Príhovor ministrovi zdravotníctva
  3. Erik Koncz: Kam ísť, keď sa bude dať 01: Pustý kostol
  4. Peter Biščo: Zlé jazyky hovoria, že ...
  5. Július Kovács: Poslanec Hlasu Ferenčák a primátor Kežmarku. Nakopaný do zadku ministrom obrany.
  6. Gabo Németh: Gabriel Németh recenzia Ján Maršálek Spoločnosť bez svetla , O súmraku našej kultúry....
  7. Jozef Kovalík: Ako som vycestoval v čase lockdownu na narodeninovú párty
  8. Miriam Studeničová: Zmätenosť pojmov
  9. Stanislav Martinčko: Pellegriniho HLAS volá! Ľudia pustite nás ku korytám, uvidíte, ako vám bude!
  10. Rastislav Vasilišin: Skúste tieto životné triky a budete mať úspešný rok


Už ste čítali?