Zo života vo firme snov: O tom, ako sa dovolenkuje v korporáciách

Autor: Monika Nagyova | 11.11.2020 o 9:28 | Karma článku: 12,55 | Prečítané:  5336x

Blížil sa šéf. Nemusel nič hovoriť, ten výraz tváre som už poznala. Nadýchol sa a spýtal sa: „Dievčatá, ktorá z vás má kapacitu cez víkend?“

Pracovné víkendy u nás neboli raritou. Napriek tomu mi vždy pokazilo náladu, keď som sa dozvedela, že moja sobota a nedeľa bude rovnaká ako pondelok až piatok. Vzdala som sa drinkov s kamarátkami aj maminých rezňov a celý víkend som trávila v kancelárii. Na začiatku nového pracovného týždňa som sa potom cítila ako maratónsky bežec v cieľovej rovinke – úplne vyfľusnutá. Na nohách ma držala iba vidina dovolenky. Tešila som sa na to, že moje rána nebudú začínať zadávaním hesla do počítača. Budú úplne iné a užijem si ich plnými dúškami. Na rozdiel od mojich nadriadených. Tí, v porovnaní so mnou, nedovolenkovali vôbec. Bolo totiž dobrým zvykom, že keď sú na dovolenke, stačí im kontrolovať e-maily iba každé štyri hodiny. Nevylučujúc dvíhanie telefónu, preposielanie správ, či hovory s klientom. Darmo im nohy oblizovali morské vlny, ani počas dovolenky nevystúpili z pracovného kolotoča. Aj na pláži boli online.

Raz mi môj kolega s vážnou tvárou vysvetľoval, že si berie dovolenku, aby mohol pracovať.
„Jedine takto stihnem dokončiť urgentné projekty, lebo mi do toho nebudú naskakovať nové zadania a inštrukcie.“
Písal sa rok 2005 a slovné spojenie „work-life balance“ nik z nás nepoznal. Moji kolegovia dostávali 250 e-mailov denne a čoskoro pochopili, že keď si chcú naozaj oddýchnuť, musia ísť niekam, kde nie je signál. Osvedčila sa Kuba. Stala sa vo firme populárnou destináciou. Všetci sa z nej vracali opálení a vysmiati.
„Ako bolo na Kube?“ spýtala som sa kolegyni v kuchynke.
„Nemáš e-mail, nemáš stres,“ odpovedala veselo a odchlipla si z kávy s bohatou mliečnou penou navrchu.
Očakávala som, že mi bude hovoriť o Kubánkach, ktoré na svojich stehnách šúľali hrubé cigary, alebo o ľuďoch, ktorí tancovali v uliciach, šťastní a v rytme hudby naplno ponorení do prítomnosti. Ona však za najväčšie pozitívum považovala to, že nečítala e-maily.

Ďaleké miesta s bielym pieskom a tyrkysovou vodou boli pre mojich kolegov zárukou skutočného pokoja a relaxu. Na zabudnutých ostrovoch s veľkým časovým posunom ich nezastihol ani ten najagilnejší klient.

Mali sme taký zvyk, že keď sa niekto vrátil z dovolenky, doniesol do kancelárie miestnu delikatesu. Častokrát to bolo také exotické, že sme ani nevedeli, čo jeme. Nečudo. Moji kolegovia krížom-krážom pochodili svet a niekedy som mala pocit, že brali jedlo domorodcom priamo zo stola, len aby ho doniesli do firmy na ochutnávku ostatným.

Jedného dňa priniesla kolegyňa z dovolenky všakovaké dobroty. Vyložila ich na stôl pre nás všetkých. Ibaže jeden kolega sa k nim dostal až oveľa neskôr, pretože musel dokončiť jedno súrne zadanie. Pobehoval okolo stola nervózny s papiermi v rukách. Bál sa, či mu niečo ostane. Keď napokon dokončil to, čo musel, pohodlne sa usalašil na stoličke a tešil sa, že mu niečo predsa len zostalo. Z misky si zobral za plné priehrštie dobrôt a vložil si ich do úst. Privrel oči a sústredene prežúval, aby lepšie identifikoval to, čo jedol a aspoň takto prežil vábne chute exotiky.
„Hm, toto je celkom zaujímavé,“ povedal znalecky, prehadzujúc sústo v ústach z jednej strany na druhú. „Čo to vlastne je?“
Podišla som k nemu bližšie, aby som videla, čo pojedá.
„To sú kôstky z olív, do tej misky sme ich vypľúvali.“

Dnes už vo firme vieme, čo znamená „work-life balance“ a aké dôležité je zosúladenie osobného a pracovného života. Vieme aj to, že dovolenka, hoc i na konci sveta, nezaručí vždy reštart tela a duše. Skutočne relaxovať sa však učíme neustále. Aj teraz, v ére zvanej home office, v ktorej je náročné ustrážiť si pracovný čas. Človek má tendenciu byť online, až kým nejde spať. Aj počas práce z domu sa odporúča obedová prestávka a vypnúť počítač po skončení pracovnej doby. Pretože trénovať vie každý, ale oddychovať iba šampióni. 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Keď začal boj s extrémizmom prinášať výsledky, prokuratúra ho ide oslabiť

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.


Už ste čítali?