Všade dobre... alebo prečo milujem Slovensko

Autor: Monika Nagyova | 6.9.2013 o 8:53 | Karma článku: 11,50 | Prečítané:  1498x

Moja babka hovorieva, že ležíme v pánbožkovej dlani. Ďaleko od tajfúnov, občianskych vojen a zemetrasení. Tu je šesť vecí, ktoré robia Slovensko bezkonkurenčným.

Príroda Dali ste si v krčme pod horami čapovanú kofolu? Výčapníčka kyprých tvarov sa usmieva, štamgasti gánia, dym hustne. Kúpite si údené korbáčiky, strčíte ich do batoha a vyrazíte do zelených kopcov. Septembrový vzduch, ktorý dýchate, nejde opísať slovami. Pri stúpaní lesom zažijete moment ľahkosti. Vtedy ste tejto krajine schopní odpustiť aj tragické justičné omyly. Súdržnosť Mali sme tu návštevu z Anglicka, prišla práve na veľkú rodinnú oslavu. Grilovalo sa, pilo sa, ktosi vytiahol harmoniku. „Pane Bože“, rozhliadla sa návšteva po záhrade. „Naša rodina bola takto pokope naposledy hádam pred dvadsiatimi rokmi.“ „Prečo?“ zaujímal ma dôvod. Návšteva pokrčila plecom. Nevedela. Hrdosť Keď znie na zimnom štadióne slovenská hymna, roztápame sa bez ohľadu na pohlavie, vek a spoločenský status. A máme radi zelené tričká. Keď sa darí, zaplavíme bicyklami celé mesto. Pestrosť Studená zima, voňavá jar, horúce leto, farebná jeseň. Neha Aj za účasti tisícov Slovákov dokáže Honza Nedvěd vykúzliť pod holým nebom komornú atmosféru, z ktorej naskakuje husia koža. Spieva „nad Bánskou Bystricí je noc a lidem co pospíchaj spát, vůní stromů voní dech. Jak miloval Pán Bůh tenhle kraj, když takovou krásu mohl mu dát, obklopit horou pláč a zpěv“ a mohutný zbor pod hviezdami spieva s ním. Dívate sa na ľudí okolo seba. Spievajú, sú tak trochu zasnení a vážni. Zblízka im vidíte tvár osvetlenú mesiacom. Vyžarujú teplo a jemnosť. Ako dobre, že ste sa narodili práve tu. Chuť „Pomsta zemiakových placiek“, hlási nadpis. A je to pravda. Vôňa a prskajúci olej zo stánku vás láka do gastronomického pekla, diabol tu pečie najlepšie placky v okolí. Odovzdane sa rútite do plameňa, pohltia vás kalórie, pocit sýtosti a mastní ste až za ušami... A ochutnali ste už chlieb s grilovaným oštiepkom a na ňom natretý domáci brusnicový lekvár?
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Buďme všetci elitami, najlepšími v tom, čo robíme

A toto máme odkiaľ, nadávať ľuďom, čo sa o niečo snažili, čo si hodiny odsedeli na prednáškach a odučili a robia šestnásť hodín denne?

SVET

Slovák pomáha pri Mosule: Tu sa bojuje proti najväčšiemu zlu

Po fronte chce Oliver Valentovič len sprchu, pivo a pizzu.


Už ste čítali?